HTML

Madárbarát Vízmű

Szeretjük, nem szeretjük, életünk jelentős részét a munkahelyen kell eltöltenünk, nem lehet mindenkiből erdész, halász, mezőgazdálkodó, sokunkat irodához köt a munkánk. A megfelelő eszközök és módszerek alkalmazásával azonban akár az iroda ablakaiból kitekintve is élvezhetjük a madarak látványát, énekét. Tegyünk a madarakért, legyünk madárbarát munkahely!

Madárfotók

Impresszum

A blogot szerkeszti: Temesvári Péter
Szakmai tanácsadó és projekt koordinátor: Kozma Károly

Kedves Madárbarátok!

A várható havazás és a hideg idő miatt különösen fontos lenne, hogy az eddigi etetéseket folytassuk, illetve - ha eddig nem történt volna meg - kezdjük el a telephelyeinken.
A víz megszerzése is létkérdés az energia utánpótlása mellett is az etetőre járó madaraknak a száraz hidegben, mert nincs sem hó, sem zúzmara. Ezért is fontos, hogy a mag, az alma és az állati zsiradék (cinkegolyó, vaj, faggyú) mellett napközben legalább néhány órán keresztül folyékony vizet is találjanak a madarak – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani Egyesület.
A szervezet szerint nem az a cél, hogy egész nap víz legyen az itatókban: ha valaki reggel kézmeleg vízre cseréli az éjszaka képződött jeget, akkor legalább néhány órán keresztül folyékony halmazállapotú marad, tudnak belőle inni az etetőn táplálkozó madarak. Ahogy lassan csökken a víz hőmérséklete, a madarak át tudják törni a jéghártyát és a vékony jeget, ami jelentősen kitolja az ivásra rendelkezésre álló időt.
Néhány trükk a téli itatás megkönnyítéséhez:
- Ha az itató napon van, akkor a gyenge téli napsütés is késlelteti a víz befagyását.
- Kemény fagyok idején különösen előnyös a lágy műanyagból készült műanyag virágalátét itatótálca, mert ebből az edény eltörése nélkül eltávolítható a jég.
- A jég kiszedése úgy a legkönnyebb, ha a kézmeleg vízből a jégre és az edény hátuljára is csurgatunk egy keveset.
- Érdemes természetes fagyállóként kevés cukrot feloldani az itatóvízben (ezért nem fagy meg például a fagyban árusított narancs). A cukor plusz energia-utánpótlás a madaraknak.
- Etetni-itatni erkélyen, ablakpárkányon is lehet.
- Az etetőre kihelyezett alma élelem és vízutánpótlás is egyben. Kemény fagyok idején csurgassunk erre meleg vizet, hogy felpuhulva megkönnyítsük a madarak számára a csipegetést.
Az etetők közelébe telepített mesterséges odúk az énekesmadarak túlélését segítik. Ezek a fajok ugyanis a közhiedelemmel szemben nem csak a költési időszakban  használják a fák üregeit, épületek hasadékait. Télen az esti szürkület és a hajnali pirkadat között eltelő 13-14 órát az etetőre járó madarak mozdulatlanul pihenve töltik. Ezért nem mindegy, hogy az akár -20 fokos fagyokat a csupasz ágak között vagy egy üregben vészelhetik át, ami megőrzi a madarak testmelegét, különösen akkor, ha több madár bújik össze az odú alján. (További részletek a MME honlapján.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madarbaratvizmu.blog.hu/api/trackback/id/tr564051087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása